Wednesday, July 1, 2015

Ramadhan Health Guide with BUAVITA


Assalamualaikum, 

Marhaban ya Ramadhan.. Bulan penuh keberkahan, penuh barokah dan penuh ampunan dari Allah SWT. Tahun ini adalah tahun pertama saya (kembali) berpuasa Ramadhan setelah absen kurang lebih 3 tahun. Tahun 2012 hamil Kenza, 2013 menyusui Kenza, 2014 hamil Nafla.. dan alhamdulillah tahun 2015 bisa kembali berpuasa. Kebetulan Nafla menyusunya sudah tidak sebanyak saat ASIX, dia sudah minum susu tambahan dan makannya pun luuar biasa banyak. Jadi dari pada hutang puasa saya makin banyak sama Allah, alhamdulillah tahun ini diniatkan puasa. 

Menjaga kesehatan di bulan puasa tidak kalah penting dibandingkan dengan bulan-bulan yang lain. Betapa tidak? Selama berpuasa otomatis konsumsi makanan dan minuman kita berkurang (harusnya ya, pada kenyataannya kadang sebaliknya..hehe), nutrisi untuk tubuh juga dikhawatirkan tidak cukup, terutama kalau puasa tuh kita sering sekali merasa kekurangan cairan. Hijup.com dan majalah Laiqa bekerja sama dengan Buavita menyadari pentingnya menjada kesehatan selama bulan Ramadhan, untuk itu diadakanlah acara yang bertajuk "Ramadhan Health Guide with BUAVITA". 

Monday, June 29, 2015

Hijab Tutor Jakarta

Assalamualaikum,

Tanggal 24 Juni lalu saya mendapat undangan sebagai hijab tutor disebuah kantor Bank BUMN di Indonesia. It was an honor karena saya adalah nasabah bank ini sudah lama sekali, bahkan tabungan pertama saya adalah bank ini. Sebut saja bank ini dengan Bank Mandiri. Saya diundang oleh staff salah satu divisi disana untuk mengisi acara hijab tutorial menjelang berbuka puasa. Seperti biasa, kalau hijab tutorial saya biasanya memberikan beberapa alternatif gaya berhijab berdasarkan bahan hijab, ukuran hijab dan tipe wajah. 




Saat itu saya menggunakan beberapa jenis kerudung, ada yang shawl panjang, persegi, segitiga dan juga instan hijab. Alhamdulillah para pegawai yang saat itu hadir terlihat antusias dan tertarik dengan hijab tutorial yang saya peragakan. Terutama saat saya mengeluarkan jilbab instan Askana, yang mana tentu saja mereka jauh lebih tertarik dengan jilbab instan karena tidak ribet dan cepat pemakaiannya, hehe. 


Selalu senang tiap kali selesai memberikan materi hijab tutorial untuk teman-teman baru, apalagi yang mayoritas belum berhijab. Mudah-mudahan dari tutorial yang saya berikan, dapat memberikan manfaat atau keinginan untuk berhijab juga. Aamiin.. 




What I wear:
Banou Outer (navy): Such! by Suci Utami
Aara Top Plain (Navy): Such! by Suci Utami
Danish Skirt (khaki): Such! by Suci Utami
Askana Shawl (navy): Such! by Suci Utami

Sunday, June 28, 2015

Milestone Bayi 11 Bulan

Assalamualaikum,

Entahlah, waktu koq ya rasanya berjalan begitu cepat. Kayanya belum lama ini saya baru posting foto lagi di observasi sebelum melahirkan di instagram. Besoknya posting foto bahwa telah lahir anak kedua kami, seorang putri cantik terlahir sehat dan nduuttt.. Sekarang anak ini umurnya udah 11 bulan aja, sudah titah titah mau jalan. Sudah gak mau diem, kalau dipangku atau digendong maunya merosot merosot. Gigi yang tumbuh sudah ada 4, 2 diatas dan 2 dibawah bagian depan. Bawel? tentunya.. Suka banget teriak-teriak dan ngajak ngobrol Amam, Apap dan Aanya. Diusia ini pun Nafla sudah mulai bisa merespon perkataan kita, kalau ditanya mau makan atau ngga, mau minum atau ngga, mau susu atau ngga, dia sudah bisa mengangguk atau menggelengkan kepala, lucu dan pintar bangett..



Berikut saya kutip artikel dari WebMD mengenai milestone untuk si 11 bulan:

Motor Skill
At 11 months, your baby should be cruising around while holding onto the furniture or your hands. He might even let go of your hands to try out a few tentative steps alone or he might even be walking independently. Some babies at this age experiment by standing on their toes or on one leg.
A few particularly adventurous 11-month-olds find that climbing is a fun way to explore. They’ll scale counters, get over their crib railing, and put themselves into some pretty precarious situations. If you have one of these little climbers, don’t provide an easy access route. Move chairs away from tables and countertops so your baby can’t get up high enough to take a nasty spill. Your baby will also love opening drawers and cabinets, so be sure to lock up any chemicals, cleaning products, or cosmetics that are within his reach.
As your baby’s hand-eye coordination improves, he’ll enjoy learning how things work by arranging toys by size and color as well as taking them apart and putting them back together. Stacking blocks and nesting cups are excellent toys for these pursuits.
Eating
Your baby should be feeding himself by now, either with fingers or a spoon. Fill your 11-month-old’s diet with a variety of whole grains, fruit, vegetables, dairy products -- cheese and yogurt -- and protein -- beef, chicken, fish, tofu. Offer a snack in the morning and afternoon to give your baby enough energy to make it through the day. Crackers, fruit, and dry cereal are all good snack options.
Your baby’s sense of taste is developing, so keep adding different flavors to the mealtime repertoire. If you have a particularly picky eater who constantly pushes away the spoon, don’t give up. Keep trying new foods. Sometimes, babies have to be exposed to a food eight to 12 times before they’ll eat it. At the same time, never force your baby to eat. It’s better to let young children decide for themselves when they are full. Research has shown that kids who are made to clean their plates often turn into overeaters later in life.
Communication
Eleven-month-olds realize that they’re unique people. They have a strong sense of their likes and dislikes, and they’ve learned to use their emotions to get what they want -- like throwing a temper tantrum when you try to take away a favorite toy. Your baby may already have discovered the word “no.” If so, you’ll probably be hearing it a lot.
Communication begins to take on a more mature rhythm at 11 months. Babies at this age can engage in a regular back-and-forth conversation. When you ask a question, you’ll get a response, although you probably won’t understand most of that response. When you name something -- like the family dog -- your baby can point at it. You’ll also probably notice that your baby has a longer attention span and can focus on you or a game for more than a few seconds at a time.

Tips for Your Baby’s Eleventh Month:

  • Now that your baby is crawling and walking with help, let him explore many different types of textures, including grass, carpet, and the floor.
  • Read together with your baby every day. Involve your child in the experience by pointing to people and things in the pictures and asking your baby what they are. You can also involve him by letting him turn the pages.
  • Start reinforcing good behaviors with praise, and correcting inappropriate behaviors with a firm “no.”
  • Encourage your baby to start becoming more independent while dressing, eating, and getting ready for bed.
  • If your baby is now motoring around on two feet, put socks with treads on him or a pair of comfortable baby shoes when you go out. Stick to bare feet at home until your baby is actually walking.




Mengacu pada artikel diatas, pas banget deh milestone nya dengan Nafla saat ini. Lagi seneng-senengnya merambat, pengen jalan, sudah tahu mana yang ia suka dan tidak suka, sudah mulai bisa makan sendiri menggunakan tangannya dan kadang menggunakan garpu saat makan buah. Alhamdulillah Nafla bukan picky eater, she ate almost everything that I made for her. Makan sayuran pun mau, mulai dari brokoli, wortel, buncis, tomat, dan lain lain. But then again, every child is unique.. We can't compare them with other kids, not even with their siblings.. Embrace their development, dampingi mereka disaat saat terpenting dalam hidupnya, their golden age.